Tips till dig som vill få ökad kunskap inom teckning

Har du med varit med om att du har köpt ett fått ett set med pennor, där du inte förstår vad du ska använda alla pennor till? Så var det i alla fall för mig när jag fick mitt första set med skisspennor som 12 åring. Det skulle ta mig många år innan jag blev något som när klok på allt detta material, för skisstekniken. Det är helt värdelöst när det är så. Så därför har jag knåpat ihop en liten guide som jag hoppas kan hjälpa dig i ditt skapande.

De olika pennorna
På skisspennor finns där bokstäver och siffror. Vi utgår från HB pennan som är den klassiska skrivpennan. B pennor är mjukare, mörkare och kladdigare och de fungerar bra om man ska få ut skuggor. H pennor är hårdare och ljusare och den är omtyckt för lätta skisser eller när vi vill undvika kladd. Och ju högre siffra det är på pennan ju starkare är den i sin karaktär.

Att göra skuggor
För att göra skuggor använder vi en av de mjukare pennorna (ex. 4B) och sedan drar vi ut grafiken på pappret. För att göra det rekommenderar jag en stompfer, vilket är ihoprullat limmat papper. Det går även bra det tops eller tyg. Poängen är att vi vill undvika att använda fingrarna, efter som vi har både fett och smuts på händerna, som kan lämna fläckar på pappret. Och det är så tråkigt när det händer.

Undvik ”Svart hand”
Svart hand, som jag kallar det, är när du har handen på din skiss när du jobbar på den och till sist är handen svart smutsig och du har kladdat ut grafiten över pappret. Undvik detta genom att ha ett papper mellan din hand och din skiss. Dra inte pappret när du ska flytta på den, utan gör det lite lätt. Du kan använda dig av både hushållspapper eller ett annat skisspapper.

Att sudda
Idag har vi många olika bra sudd (radergummin) att välja mellan. Jag använder mig att ett klassisk mjukare sudd som inte smular utan lämnar från sig större ”kludd”. Det är jätte bra för de större partierna. Ska du sudda för mer detaljer kan en suddpenna eller suddstift vara behjälpligt. Men det batteridrivna suddet är fantastiskt eftersom det tillåter dig att sudda med en precision som vi inte kan klara manuellt. Om du inte vill radera/sudda utan bara bli av med överflödig grafit eller göra ett parti ljusare men inte pappersvitt, är det ett knådgummi du behöver. Ett knådgummi påminner om en klump häftmassa, fast fettfri, som du lyfter/drar/knådar på den ytan som du vill ljusa upp/ta bort överflöd av grafit.

Pennvässaren
Ett vanligt misstag vi gör med våra pennor är att vi låter pennvässaren äta upp pennan. Alltså att vi vässar mer än nödvändigt. Men självklart behöver vi vässa våra pennor. Så den bästa pennvässaren (enligt mig) är en enkel i metall, då du kan se din penna när du vässar och den håller hur länge som helst. Detta är förutsatt att du inte rör pennan på andra håll än just snurrandet i vässaren. Det krävs en viss teknik för att det ska bli riktigt bra. annars är en maskinell vässare en stor favorit hos många. Där finns det en uppsjö att välja mellan. Den jag har hort extra gott om är Derwents.
Men vi behöver endast vässa pennan när vi inte har något stift kvar. Många vässar pennan så fort den är trubbig, vilket är helt onödigt. Här kan vi istället använda oss av en kritvässarplatta för att slipa till spetsen. Plattan är ett sandpapper och du vänder pennan på pappret för att få till önskad spets. Glöm inte att ta bort damm/smuts från pennan på svampen innan du fortsätter jobba med pennan.
Att välja papper
Som så mycket annat finns där galet mycket att välja mellan. Men här kommer några riktlinjer som kan hjälpa dig att hitta rätt papper.
Skisspapper är ett papper för dig som jobbar snabbt och lätt. Inte så mycket suddande eller med mer än torra pennor. Detta pappret är lite känsligare och tål därför inte så mycket.

Ritpapper där emot klarar mycket mer jobb. På detta pappret kan du sudda mycket mer och det tillåter dig därför att jobba längre och mer detaljerat.

Pappersvärlden kan vara den mest förvirrande att ta sig genom, för där det inte bara handlar om kvaliteer utan även om struktur känsla och smak.
Skydda din konst

Till sist, glöm inte att skydda ditt arbete. För att undvika att ditt verk kladdar/smetas ut skyddar du det med fixativ, vilket är torrteknikens motsvarighet till hårspray. Du kan spraya detta över ditt papper vilket då fixerar din teckning. Du kan göra detta mellan dina ”lager” men framför allt avslutar du med fixering. Till sist bör du förvara din konst på ett sätt som skyddar den. Jag själv använder mig av en ArtSafe presenter, som är en mapp med plastfickor.
Där kommer alltid att finnas dem som säger att du vanligt billigt hårspray går lika bra som fixativ. Därför vill jag bara klargöra varför jag säger nej till hårspray, om du vill komma ifrån nybarjarstadiet.
Dels har hårspray inte lika bra hållbarhet men framförallt (!) gulnar och lossar hårspray med tiden. Det kan även återaktiveras och ditt papper kan bli klibbigt. Har du det då inramt kommer ditt papper att fastna och ditt verk har blivit förstört på så många sätt. Så ja, när du upptecker tecknandet och vill testa om det är något för dig, kan du använda dig av hårspray. Men så fort du ska utvecklas och komma vidare släpper du det.
♥
Jag hoppas att du känner dig lite klokare men framförallt tryggare i ditt material för teckningstekniken.
Som alltid är du kan du kommentera här om du har frågor eller funderingar om ditt material, så ska jag hjälpa dig så gott jag kan.
Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta <3
Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om min blogg!
Med kärlek, Zara.
♥